Duminica Rusaliilor sărbătorită la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia
Anul acesta, în ziua de 23 iunie 2024, Duminica Rusaliilor sau Duminica Cincizecimii, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din Slobozia.
Sub protia Preasfinției Sale, la Sfânta Liturghie au slujit preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial și starețul mănăstirii, preacucernicii părinți consilieri Florin Ionescu, Cristi Gavrilă, Marius - Gabriel Purcărea și Nicușor Silviu - Dascălu, preacuvioși părinți ai mănăstirii și arhidiaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul restrâns al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de preacucernicul părinte arhidiacon și profesor Iulian Turtoi.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preasfinția Sa a explicat însemnătatea marelui praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, ziua venirii în lume, într-un chip nou, a Duhului Sfințitor, rod al Jertfei și Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca toți oamenii, care cred în Hristos, să se poată bucura de darurile Sale, în Biserica pe care Mântuitorul a întemeiat-o în această zi.
În Duminica de Rusalii s-a pogorât Duhul Sfânt în chipul limbilor celor ca de foc, pentru ca lumea cea dezbinată întru sine iarăși să se aducă la o unire, adică la împărăția lui Dumnezeu, la credință și la dragoste.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată și slujba specială, numită Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni, și au fost binecuvântate frunzele de nuc, simbol al limbilor celor ca de foc, ce au stat deasupra capetelor Sfinților Apostoli.
Preacuviosul Părinte stareț Arhimandritul Rafail, vicar eparhial, a mulțumit Preasfinției Sale pentru dragostea arătată obștii monahale din Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia și credincioșilor care au venit la Sfânta Liturghie.
La acest popas de rugăciune în comuniune, Preasfinția Sa a binecuvântat toți credincioșii prezenți în străvechiul așezământ monahal ctitorit de voievodul Matei Basarab.