Încununarea Concursului Naţional Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
Încheierea Concursului Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, a fost marcată miercuri, 15 mai 2024, prin festivitatea de premiere a tuturor câștigătorilor stabiliți în urma jurizării proiectelor din data de 9 mai 2024.
Astfel, după Sfânta Liturghie săvârșită în Paraclisul Episcopal Sfântul Mare Mucenic Mina, din incinta Centrului Eparhial, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a premiat câștigătorii la Centrul Socio-Cultural Episcopul Damaschin, oferindu-le acestora diplome și premii materiale, precum și un cuvânt de suflet, conform rezultatelor jurizării, după cum urmează:
Locul I: Parohia Independența, Protopopiatul Călărași;
Locul II: Parohia Amara II, Protopopiatul Slobozia;
Locul III: Parohia Prozanic, Protopopiatul Oltenița;
Mențiune I: Parohia Dor Mărunt Gară, Protopopiatul Lehliu;
Mențiune II: Parohia Fierbinți Târg, Protopopiatul Urziceni.
Proiectele aferente Concursului Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă au fost jurizate în ziua de joi, 9 mai 2024, la biblioteca Centrului Eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, de către o comisie aprobată de Preasfințitul Părinte Vincențiu, în următoarea formulă:
- PC Pr. Marian Ion – inspector județean de religie;
- PC Pr. Pătrașcu Constantin – profesor de catehetică și omiletică la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Ioan Gură de Aur - Slobozia;
- Dna Bălan Mirela – profesor de Limba și Literatura Română la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Ioan Gură de Aur – Slobozia;
- Ștefan - Alexandru Tănase – inspector catehizare parohială.
Acest concurs, elaborat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, și-a propus să valorifice conținutul de credință al Bisericii Ortodoxe cu privire la boală, suferință și comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele său, să promoveze relația/legătura de iubire, de cunoaștere, de apropiere și slujire dintre oameni, cu precădere relația copiilor și a tinerilor în raport cu cei în suferință, promovând dialogul, colaborarea și fapta cea bună izvorâtă din iubire și credință. Totodată, concursul și-a propus să contribuie și să motiveze intensificarea activității catehetice parohiale și a lucrului cu copiii și tinerii, astfel încât numărul parohiilor care desfășoară activitate catehetică și misiune cu copiii și tinerii să crească.
În cadrul proiectului, preoții coordonatori au susținut un număr de minimum trei cateheze originale, subscrise temei concursului și inspirate din Programul-cadru (liturgic, cultural și mediatic) al Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română.
Conținutul catehetic al proiectelor a trebuit să corespundă temei anului omagial și comemorativ și totodată să răspundă la nevoile comunității parohiale.
Pe lângă cele trei cateheze, proiectul final a trebuit să cuprindă și minimum trei activități sub formă de evenimente publice în parohie sau cuprinsul acesteia, cum ar fi: serbări, concerte, expoziții tematice, compuneri, eseuri, lucrări de documentare și informare, excursii tematice, precum și alte activități corelate temei. De asemenea, trebuie menționat faptul că activitățile au fost publicate pe site-urile web ale parohiilor și ale protopopiatelor, pe rețelele de socializare, la diferite posturi TV, precum și în periodicul lunar al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, Bărăganul Ortodox.
Proiectul câștigător la nivel eparhial, ce are ca titlu În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea. (Ioan 16, 33), realizat de Parohia Independența, Protopopiatul Călărași, în parteneriat cu Școala Gimnazială George Vâlsan din localitatea Independența, Județul Călărași, a reunit un număr de 30 de tineri cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani, prin implicarea preotului paroh Marcian Gheorghe și a preotului coslujitor Daniel Noapteș, și sub coordonarea doamnelor Mariana Gheorghe (coordonator grup catehetic) și Petronela Rusu (profesor de Limba și literatura română).
Conform conceptului concursului, grupul câștigător al locului I din fiecare eparhie va fi premiat de către Preafericirea Sa, Părintele Patriarh Daniel, în data de 21 mai 2024, cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale din București, când se va încheia oficial Concursul Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă.
După încheierea concursului, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române va întocmi un raport de evaluare, iar rezultatele acestuia vor fi analizate la Congresul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, ediția a XVII-a 2024. Acest raport va analiza modalitatea de implementare a concursului, instituțiile implicate și gradul de angajare, numărul de copii implicați în activități, impactul activităților asupra comunității locale, precum și reflectarea evenimentului în presa locală și națională.