Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a încununat sărbătoarea călărășenilor de la începutul Noului An bisericesc prin slujire arhierească
Duminică, 8 septembrie 2024, Biserica Ortodoxă face primul popas din Noul An bisericesc la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, iar Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a slujit la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna din Călărași, unde se află spre închinarea credincioșilor Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi.
S-a creat deja o tradiție ca la începutul anului bisericesc și înainte de recolta de toamnă, credincioșii din Călărași să aducă prinos de rugăciune și mulțumire, în comuniune, printr-o procesiune pe străzile municipiului.
Această zi a fost încununată de Sfânta Liturghie unde, sub protia Preasfinției Sale, au slujit preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, preacucernicii părinți consilieri Florin Ionescu, Marius Gabriel Purcărea și Nicușor - Silviu Dascălu, părinții protopopi din județul Călărași, preoți și arhidiaconi.
Un grup restrâns al Corului „Mihail Vulpescu” al Protopopiatului Călărași a dat răspunsurile liturgice.
În cadrul Sfintei Liturghii, prin mâna Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, teologul George Miu a primit harul diaconiei, care va păstori ca preot parohia Frăsinetul de Jos din cadrul Protopopiatului Lehliu.
Preasfinția Sa a împărtășit un număr mare de copii, prezenți la Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a adresat cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și starețului mănăstirii pentru darul duhovnicesc făcut credincioșilor Episcopiei noastre, prin aducerea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, și a mulțumit Preabunului Dumnezeu că acum, la începutul Anului Nou bisericesc, se continuă tradiția acestor procesiuni începute în anul 2014, ca binecuvântare pentru credincioșii din județul Călărași. A vorbit credincioșilor prezenți despre convorbirea dintre Mântuitorul Iisus și Nicodim, despre asumarea Crucii lui Hristos, Crucea, fiind singura cale spre Mântuitorul, spre înălțarea la cer, alături de Hristos. Sfânta Cruce este semnul iubirii dumnezeiești și puterea pe care o dăruiește fiecăruia dintre noi în lupta cu ispitele vieții.
A vorbit și despre însemnătatea praznicului sărbătorit, despre cinstirea și slava cea mare cu care Preabunul Dumnezeu a împodobit în cer pe Maica Domnului, despre slavoslovia cea veșnică cu care o laudă puterile cerești și despre slujbele și rugăciunile care i se aduc Maicii Domnului de către toți fiii Bisericii lui Hristos aici pe pământ, precum și cuvintele de laudă pe care le-au alcătuit în cinstea ei sfinții și aleșii lui Dumnezeu.
Credincioșii sunt așteptați să se închine și să se roage la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, care va mai rămâne la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna din Călărași până Luni, 9 septembrie 2023, ora 15:00.