Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a deschis etapa națională a Olimpiadei de Religie – Cultul Ortodox, clasele V–VIII, la Slobozia
În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, 23 aprilie 2025, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia a avut loc deschiderea oficială a etapei naționale a Olimpiadei de Religie – Cultul Ortodox, pentru clasele V–VIII. Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.
Slujba de Te Deum, în prezența celor peste 300 de elevi din întreaga țară, a profesorilor coordonatori și a invitaților, a fost un moment de înălțare sufletească, prin care s-a cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru buna desfășurare a competiției și pentru luminarea minților tinerilor participanți.
În cadrul evenimentului, mai multe personalități naționale și locale au rostit cuvinte ziditoare:
- Preacucernicul părinte Marian Ion – Inspector pentru religie I.S.J Ialomița;
- Doamna Profesor Steluța Iuliana Mitrea - Inspector Școlar General, I.S.J Ialomița;
- Domnul Alexandru – Dănuț Potor – Primarul Municipiului Slobozia;
- Preacucernicul părinte Dr. Lect. Aurel Mihai – Președintele Comisie Centrale;
- Preacucernicul părinte George Jambore – Inspector Patriarhal și delegatul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Preasfințitul Părinte Vincențiu a adresat un cuvânt de încurajare și binecuvântare tinerilor olimpici și dascălilor lor, subliniind importanța credinței vii și lucrătoare în viața celor tineri, mai ales în contextul unei competiții care nu este doar despre cunoștințe, ci și despre mărturisirea unei trăiri autentice în Iisus Hristos.
Ierarhul a adresat un îndemn tinerilor participanți inspirat din cuvintele Mântuitorului Hristos: „Toate câte cereți rugați-vă, să credeți că le-ați primit, și le veți avea.” (Marcu 11, 24). Acest cuvânt, simplu și adânc, este o chemare la încredere statornică în lucrarea lui Dumnezeu, o încredere care nu se clatină în fața greutăților sau emoțiilor firești, ci care dă putere, lumină și răspuns.
A crede nu înseamnă doar a cunoaște, ci a te lăsa purtat de nădejdea că Dumnezeu lucrează în viața ta, în ascuns, cu răbdare și dragoste. Este o lecție duhovnicească prețioasă pe care Preasfințitul Părinte a dorit să o semene în inimile tinerilor participanți: că fiecare rugăciune sinceră, fiecare efort făcut cu credință și dragoste, nu rămâne nerăsplătit înaintea Domnului.
Momentul a fost marcat de două momente muzicale, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” și Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia, care au susținut un concert pascal deosebit, înălțând sufletele celor prezenți prin cântări de Înviere și rugăciune.
Evenimentul se desfășoară în perioada 22–27 aprilie 2025, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Ialomița și a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Proba scrisă a concursului va avea loc pe 24 aprilie, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Slobozia.
Pe parcursul acestor zile, elevii olimpici vor avea ocazia să descopere frumusețea spirituală și culturală a Bărăganului, vizitând obiective precum Catedrala Episcopală, Mănăstirea „Sfinții Voievozi” – ctitorie a lui Matei Basarab, Muzeul Național al Agriculturii, Muzeul Județean de Istorie și Domeniul Manasia.
Festivitatea de închidere va avea loc Sâmbătă, 26 aprilie 2025, la Sala Municipală „Nicolae Rotaru” din Slobozia, fiind încununată de un concert de muzică religioasă susținut de Corala „Armonia”.
Olimpiada Națională de Religie nu este doar un concurs de cunoștințe, ci o adevărată sărbătoare a credinței și a tinereții, un prilej de comuniune și întărire în valorile perene ale Ortodoxiei și culturii românești.